
- Rasa dagingnya yang lembut dan sedap
- Sesuai untuk pesakit jantiung dan darah tinggi kerana rendah kolesterol
- Kaya dengan mikronutrien dan pelbagai vitamin termasuk folat, B kompleks dan vitamin E dan K.
- Selain itu, kandungan telur dan daging puyuh mempunyai kadar kolesterol yang sangat rendah
berbanding telur burung yang lain, seperti ayam dan angsa, ternyata telur puyuh mengandungi
beberapa kandungan yang sesuai bagi perkembangan otak dan tulang. Di mana, selain protein yang
memuat 13%, lemak 11%, dan zat lainnya 1,3% juga, komposisi ini dilengkapi semua jenis vitamin.
- Melancarkan peredaran darah.
- Menguatkan tulang belakang.
- Menu makanan baru.
- Daging burung puyuh, bergizi, kaya protein, besi, dan kalsium
- Oleh karena itu dianjurkan bagi orang dengan kadar kolesterol tinggi dan mereka yang ingin
mempertahankan tingkat rendah kolesterol.
- Pada sistem saraf manusia memiliki peranan gizi khusus daging burung puyuh, telur, darah dapat digunakan
sebagai ubat.